Home
O nama
Kontakt
Povijest
Uprava
Orkestar Čvrčak
Stanko Mihovilić-osnivač harmonikaške sekcije
Tečajevi
Ljetna akademija harmonike
Orkestar S. Mihovilić
7. PULA Guitar Fest 2019.
MEĐUNARODNI SUSRET HARMONIKAŠA
Galerija
 
Povijest
 

 

 

Omladinsko kulturno - umjetničko društvo „Istra“ osnovano je 15. Veljače 1959. godine u Puli, a sljedbenik je ove udruge današnja Organizacija kulturno-umjetničkih djelatnosti „Istra“ ili skraćeno OKUD Istra. Na osnivačkoj skupštini održanoj 1959. godine u prostorijama Kulturno prosvjetne zajednice (današnja dvorana KUD-a Matko Brajša Rašan) prisustvovala su 32 delegata, a inicijativni odbor za osnivanje činili su Karmelo Gaspić, Ljubomir Parlov, Milan Mustač te Dragica Bezuh.

Društvo se osniva s ciljem širenja i razvijanja  kulturno-umjetničke djelatnosti te sa ciljem obogaćivanja društvenog života mladih i građana.

Na osnivačkoj skupštini za prvog predsjednika izabran je gosp. Milan Mustač koji je tu funkciju obavljao u nekoliko mandata. Osim Milana Mustača predsjednici OKUD-a „Istra“ još su bili: Zdravko Karčić, Ljubomir Parlov, Miroslav Tatić, Zdenko Osip, Danor Grgorović te današnji predsjednik Alex Nadišić. 

Godinu dana nakon osnivanja OKUD se preselio na današnju adresu u Stankovićevoj ulici, gdje 1961. počinje s radom i Dom mladih na čijem je čelu Zdravko Macura koji je dao veliki doprinos u rješavanju prostornih i financijskih potreba.  Podršku u daljnjem razvoju OKUD-a pružila je Kulturno prosvjetna zajednica na čelu sa Franjom Marinkovićem. 

 

U svojim počecima OKUD „Istra“ nije obuhvaćao samo glazbenu djelatnost već se sastojao od raznih sekcija koje su nastajale sukladno tadašnjim potrebama.

Prva je osnovana folklorna sekcija sa 25 članova pod vodstvom Tomislava Čička. Vrlo uspješni voditelj folklorne sekcije bio je Stevo Savić.  Za nastupe je folklorna sekcija većinom posuđivala narodne nošnje. Zanimljivo je da je folklorna sekcija OKUD-a „Istra“ jedna od prvih koja je komercijalno nastupala za turiste 1964. godine u novoizgrađenom turističkom naselju „Verudela“.  Folklorna sekcija privremeno je prekinula rad 1965. godine te je ponovno obnovljena 1966. pod vodstvom Eme Janković. Na programu je sekcija imala plesove iz gotovo svih dijelova i krajeva Istre, Hrvatske i bivše Jugoslavije.

 

Nakon folklorne sekcije 1959. godine radu se pridružila i dramska sekcija pod uspješnim vodstvom glumca Bože Trakića koji je ujedno i režirao predstave. U dramskoj sekciji se u izvedbama istaknuo i Ljubomir Parlov koji osim što je bio jedan od osnivača društva, bio je prvi tajnik društva te predsjednik pa opet tajnik društva. Djela su se pretežno izvodila u Istarskom narodnom kazalištu uz vrlo pozitivnu reakciju publike i kritike.

Iduće godine u studenom 1960. osnovana je sekcija tamburaša koja je onda brojala četrdesetak članova i koju vodi Josip Šoštar, te se nakon toga osnivaju pionirski pjevački zbor koji je prvi put nastupio u veljači 1961. Sekcija solo pjevača pokrenuta je 1964. a uz nju djeluju i zbor te zabavni sastav.

Sekcija gitarista pokreće se 1961. godine kada tvornica Melodija Mengeš poklanja OKUD-u gitaru. Sekcija gitarista jače djeluje od 1983., a njezin rad obilježili su Nenad Cvitanović i Jaroslav Hlušička, u to doba organiziraju se  i posebni tečajevi i seminari gitare za zainteresirane. Od rujna 1972. u OKUD-u „Istra“ djeluje studio „Boško Buha“ koji je okupljao mlade recitatore i pjesnike te bez kojeg nije mogla proći niti jedna proslava. Recitatori sudjeluju na raznim susretima mladih pjesnika i recitatora te na manifestacijama kao što su Goranovo proljeće i Čakavski sabor. 1980. ostvaruju vrlo uspješne nastupe po istarskim mjestima pod nazivom “Uz istarska ognjišta”. Voditeljica studija Zlata Berović dobiva plaketu grada Pule za uspješan rad. Od 1984. godine nova voditeljica sekcije je Benita Gošev uz koju studio ostvaruje vrlo zapažene nastupe.

Limena glazba u OKUD-u “Istra” radom započinje 1973. godine pod vodstvom Branka Pernića, a zahvaljujući fondu za neposrednu dječju zaštitu nabavljeni su instrumenti. Limena glazba je nastupala vrlo zapaženo na različitim manifestacijama i proslavama do 1980. Nakon prekida rada ponovno se sekcija okuplja 1983. godine pod vodstvom Bogoljuba Žirojevića te ostvaruju nastupe po Istri i Sloveniji sa 46 članova.

Sekcija harmonikaša koja je do tada djelovala pri Kulturno povijesnoj zajednici, dolaskom Stanka Mihovilića u rujnu 1959. godine prelazi pod okrilje OKUD-a. Već u listopadu iste godine imali su prvi javni nastup a pola godine kasnije i prvi samostalni koncert sa 22 točke, izvođene od strane Pionirskog i Omladinskog orkestra, kvarteta, dueta i solista što je predstavljalo pravu senzaciju u Puli. Stanko Mihovilić je vodio harmonikaše do svoje smrti 4.6.1983. Nakon njegove smrti na izbornoj skupštini je odlučeno da će se harmonikaški orkestar u čast dugogodišnjeg voditelja, dirigenta i omiljenog pedagoga zvati “Stanko Mihovilić”; čije ime orkestar i dan danas sa ponosom nosi. Nakon Stanka Mihovilića dužnost voditelja harmonikaškog orkestra preuzima Nevio Prenc te nakon njega Tereza Škabić koju nakon godinu dana nasljeđuje Damir Bužleta. Damir Bužleta vodi orkestar od 1989. do 2009. godine te ostvaruje vrlo zapažene rezultate na natjecanjima i koncertima.. Damira Bužletu u ulozi dirigenta nasljeđuje Tatjana Lajić a od 2016. godine orkestar vodi Julian Grgorović.

Harmonikaši su uvijek bili organizirani i vođeni kao nositelji kvalitetnog muziciranja a u samom gradu Puli harmonika je izazvala masovni pokret te prodrla u gotovo sve domove. Kroz godine postojanja harmonikaške sekcije posebno su značajna bila gostovanja na međunarodnim manifestacijama kao i koncertne turneje kao npr. gostovanje u Njemačkoj, Italiji, Švicarskoj, Češkoj.

Posebno se ističe jedan značajan nastup i to u Areni 17. Svibnja 1975. kada je nastupio veliki harmonikaški orkestar sastavljen od 198 izvođača iz OKUD-a „Istra“, 200 harmonikaša učesnika Susreta harmonikaša  uz koji su nastupili svi pjevački zborovi osnovnih škola Pule sa oko 2000 pjevača.

1969. godine u čast 10. godišnjice OKUD-a “Istra” izdaje se gramofonska ploča sa četiri kompozicije.

Osim samog orkestra sjajne uspjehe na natjecanjima ostvaruju i solisti od kojih su neki danas vrhunski glazbeni pedagozi/profesori: Đeni Dekleva Radaković, Nevio Prenc, Ljiljana Završnik, Rocco Claudio.

Uz veliki orkestar u OKUD-u „Istra“ djeluju i orkestri mlađih polaznika koje su kroz vrijeme vodili Zita Babić, Ivica Crnković, Rocco Claudio i Damir Bužleta.

Samoinicijativno 30-ak članova pod vodstvom Damira Bužlete 1989. ponovno oživljava rad harmonikaškog orkestra. Sviralo se na vrlo starim i različitim harmonikama, ali sa velikim entuzijazmom.

Zahvaljujući postignutim rezultatima, razumijevanju i pomoći grada Pule, i čelništva SAKUD-a, a posebno gđe. Zdenke Višković Vukić;  1990. godine kupljeni su novi instrumenti za orkestar, poznate svjetske tvornice Pigini.

U doba djelovanja prof. Damira Bužlete harmonika ponovno doživljava svoju renesansu i ostvaruju se vrlo zapaženi rezultati što sa strane harmonikaškog orkestra što sa strane solista kao što su npr. Mateja Zenzerović i Dalibor Boljun. Isto tako na prijedlog Damira Bužlete sa radom počinje i Ljetna škola harmonike. 

 

Osim harmonikaškog orkestra Stanko Mihovilić, u OKUD-u “Istra” je uspješno djelovao i harmonikaški orkestar “Čvrčak” kojeg je oformio Damir Bužleta i koji je okupljao mlađe članove. Orkestar su vodili Damir Bužleta, Vinka Burić, Đenana Levak, Rožika Banov te Ana Šterpin Zagoranski koja orkestar vodi od 1999. Do 2007. Orkestar je u kategoriji dječjih orkestara osvajao vrlo značajne nagrade – npr. na natjecanjima u Castelfidardu 1990. i 2005; Camalou 1993. Na međunarodnim susretima harmonikaša u Puli 1995. ,1997., 2001., 2003., 2005. te najznačajniju nagradu – prvu nagradu na 3. europskom natjecanju harmonikaških orkestara u Pragu pod vodstvom Ane Šterpin Zagoranski. 

 

Harmonikaški orkestar “Stanko Mihovilić”

Orkestar je 1959. godine osnovao Stanko Mihovilić i vodi ga do 1983. godine od  kada orkestar nosi naziv svog dugogodišnjeg dirigenta i osnivača.

Od 1989. do 2009. godine orkestar je vodio prof. Damir Bužleta. 

Voditeljstvo i dirigentsku palicu od 2010. godine preuzima prof. Tatjana Lajić.

A od 2016. godine orkestar vodi Julian Grgorović.

Orkestar je amaterski. Čine ga glazbenici raznih dobi i obrazovanja, od učenika srednje škole, studenata, do službenika, profesora, ekonomista i mnogih drugih.

Orkestar na brojnim nastupima, koncertnim turnejama i natjecanjima osvaja brojne nagrade, priznanja i nepodijeljene simpatije prosudbenih tijela i publike, promičući grad Pulu, Istru i Hrvatsku diljem Europe i Amerike.
Svojim nastupima orkestar promovira djelatnost kojom se bavi, doprinoseći jačanju kulturnog identiteta našega grada i Hrvatske diljem svijeta. Načinom djelovanja pridonosi kvalitetno drukčijem shvaćanju harmonike kao glazbenog instrumenta.

Trenutačno broji oko dvadesetak aktivnih članova i preko deset stalnih suradnika ovisno o programu tijekom godine. Orkestar formiraju glazbenici raznih dobi i obrazovanja od učenika srednje glazbene škole,profesora glazbene kulture i harmonike, ekonomista, inžinjera, umirovljenika.

Glazbeni repertoar orkestra obuhvaća razna povijesna razdoblja, do glazbe suvremenih domaćih i stranih skladatelja.

Priznanja, pokali i diplome osvojeni na međunarodnim i svjetskim natjecanjima potvrđuju glazbenu kvalitetu. Kao najstariji, a po osvojenim nagradama i priznanjima u zemlji i inozemstvu najkvalitetniji je orkestar u Hrvatskoj, bio je i ostao rasadnikom kadrova što sada djeluju diljem Istre, Hrvatske i šire.

Orkestar održava probe dva puta tjedno, a prije natjecanja ili nastupa i izvanredne probe po potrebi.

Najveći uspjeh je svakako uspostavljeni i održavani ljudski, umjetnički i poslovni kontakti koji obvezuju i traže održavanje dostignute umjetničke razine.

Orkestar je održao koncerte je diljem Hrvatske, Italije, Njemačke,Češke te u USA i Kanadi. U tom su razdoblju orkestrom dirigirali, koncertirali, pa čak i pjevali mnogi  eminentni  gosti, dirigenti i solisti iz Hrvatske, Slovenije, Austrije, Italije, USA, Rusije i Ukrajine.

Orkestar često snima za radio i televiziju, a izrađena su i dva CD-a. 

Harmonikaški orkestar je kroz cijeli period postojanja OKUD-ova najvažnija sekcija koja postoji i danas. 

 

Mihovilić Stanko (Šanto), Lovran, 1.05.1920. – Pula, 4.06.1983. Već od rane mladosti učio je svirati klarinet i harmoniku kod privatnih učitelja u Opatiji i Rijeci. Početkom 1947. članom je Vojnoga orkestra pomorske sjeverne komande Jadrana u Puli, i to najprije kao klarinetist i harmonikaš zatim voditelj manjih ansambala pri tadašnjem Domu JNA u Puli. Djeluje u orkestru Istarskoga narodnoga kazališta u Puli od 1953.–1959. godine.

Dolaskom Stanka Mihovilića 1959. godine u OKUD „Istra“ započinje s radom i sekcija harmonikaša. Mihovilić je kroz OKUD promovirao harmoniku kao klasičan instrument a koju su dotad smatrali narodnim instrumentom. Bio je dugogodišnji dirigent harmonikaškog orkestra koji je pored odgojnog, kulturnog i obrazovnog rada i aranžmana kao i priređivanja  za harmonikaški orkestar najviše je zaslužan za afirmaciju harmonike kao ravnopravnog instrumenta sa svim drugim glazbenim instrumentima. Svojim djelovanjem između drugih doprinio je da se u Puli osnuje studij harmonike, jedini u Hrvatskoj.

Zahvaljujući stručnom upornošću i radu, zaljubljenika u harmoniku sekcija harmonikaša postaje poznati i priznati brend kulturno - umjetničkog društva „Istra“, koji se nastavlja do dan danas .

Za velike stvaralačke rezultate, uspjehe u muziciranju harmonikom kao i pedagoškim radom sa mladim naraštajima Stanku Mihoviliću su u znak zahvalnosti uz domaća i svjetska priznanja (Paolo Soprani, Begnamino Gigli, Farfisai dr.) dodijeljena i Nagrada grada Pule 1969. godine. 

Napisao je mnoge priručnike i aranžmane za harmoniku (J. Gotovac, Simfonijsko kolo; B. Smetana, Vltava; S. Zlatić, Istarski ples i dr.), pridonio harmonikaškoj literaturi i širenju kulture sviranja na tom glazbalu. Bio je dugogodišnji voditelj i dirigent harmonikaškog orkestra OKUD „ISTRA“ do njegove smrti 1983. Nakon njegove smrti harmonikaški orkestar ponosno nosi njegovo ime i tijekom godina njeguje tradiciju kojom se nastavlja visoki doseg orkestralnog harmonikaškog muziciranja. 

U omladinskom kulturno-umjetničkom društvu „Istra“ bio je nastavnik i glazbeni voditelj, a od 1971.–77. ravnatelj Osnovne glazbene škole u toj ustanovi. Stanko Mihovilić bio je jedan od pokretača i dugogodišnji aktivista i organizator Međunarodnih susreta harmonikaša za soliste, komorne sastave i orkestre. 

Stanko Mihovilić vrlo je zaslužan za afirmaciju harmonike kao instrumenta ravnopravnog sa ostalim instrumentima.

Zamisao davno nastala u OKUD-u “Istra” o otvaranju visokoškolskog studija harmonike ostvarena je 1992. godine pri tadašnjem Pedagoškom fakultetu, uz posebno zalaganje tadašnjeg ravnatelja fakulteta i dugogodišnjeg člana OKUD-a “Istra” mr. Nevia Prenca.  

U svojem dugogodišnjem radu OKUD “Istra” je organizator nekoliko važnih manifestacija kao što su Međunarodni susret harmonikaša, Ljetna škola harmonike i u novije vrijeme Pula Guitar fest. 

 

Međunarodni susret harmonikaša

Prvi susret harmonikaša održan je u Puli 25. i 26. Travnja 1964 godine. Do 1983. Godine se održavaju svake godine, zatim od 1985. do 2006. bijenalno, a od 2007. ponovno svake godine.

Ove godine Susret harmonikaša bilježi svoje 44. izdanje koje će se održati u travnju. Međunarodni susreti harmonikaša prerasli su kroz godine u visoko rangirano harmonikaško natjecanje u Europskim krugovima a i šire. Vrlo značajne osobe za razvoj susreta harmonikaša kroz vrijeme koje su sudjelovale u upravnim ili organizacijskim odborima su: Stanko Mihovilić, Slavko Zlatić, Renato Pernić, Milan Mustač, Damir Bužleta, Slavko Magdić, Nevio Prenc, Danor Grgorović, Đeni Dekleva Radaković, Igor Krizman i mnogi drugi. 

 

Ljetna škola harmonike

Pokrenuta je na inicijativu prof. Damira Bužlete 1992. godine. Međunarodna ljetna škola harmonike je manifestacija koja nudi učenicima, studentima i nastavnom osoblju program koji obuhvaća znanja iz metodike, tehnike, teorije i prakse nastave harmonike dokazanih vrhunskih pedagoga i koncertista na ovome instrumentu, a koja se nadovezuje na programe u glazbenim školama i akademijama. Na Ljetnoj školi harmonike u organozaciji OKUD-a “Istra” polaznici su imali do sada priliku pohađati nastavu kod eminentnih svjetskih predavača kao što su npr. Peter Soave, Aleksandar Skljarov, Juriy Schischikin, James Crabb, Denis Modrušan, Slavko Magdić, Owen Murray, Stefan Hussong, Claudio Iacomucci, Krassimir Sterev, Pascal Contet i mnogi drugi. 

 

 Pula Guitar Fest

Pula Giutar fest je pokrenut 2012. godine na inicijativu sadašnjeg predsjednika OKUD-a „Istra” s obzirom na pojačan interes djece kako u našem Gradu tako i Istarskoj Županiji te cijeloj Hrvatskoj za učenjem i sviranjem gitare. Namjera je bila je pokrenuti gitarističku smotru koja će omogućiti većem broju učenika klasične gitare u početnoj fazi umjetničkog razvoja, iskazivanje rezultata njihovog jednogodišnjeg napredovanja.

Osim Guitar Festa, pri OKUD-u “Istra” se povremeno održavaju i masterclassi za ovaj instrument. 

 

Udruzi OKUD “Istra” za rad i postignute uspjehe dodijeljena je Zlatna plaketa Grada Pule 1973. godine i Nagrada Grada Pule 1998. Godine.  

Godine 1990. pristupa se ponovnom otvaranju glazbenih tečajeva. Svrha ovih tečajeva je da nadopunju program glazbene kulture koji se provodi u osnovnim školama i program osnovnih i srednjih glazbenih škola Hrvatske.

Sve je više izražena potreba djece i odraslih za sviranjem iz ljubavi prema glazbi koju vole, a to ne mogu ostvariti po školskim programima hrvatskih osnovnih, odnosno glazbenih škola. Osim toga, glazbene škole ne mogu prihvatiti odrasle učenike koji izražavaju želju za sviranjem i oni nemaju mogućnost učenja sviranja izabranog instrumenta i skupnog muziciranja, tako da su u OKUD-u “Istra” organizirani tečajevi za djecu i odrasle. Trenutno su aktivni tečajevi harmonike, gitare , el. gitare, bas gitare, klavira, keyboarda, bubnjeva i solo pjevanja uz besplatnu nastavu solfeggia. Polaznici nastavu pogađaju individualno ili grupno te je organizirano i sviranje u bendovima. Rad tečajeva je vrlo kvalitetan te je veliki broj polaznika koji su uspješno i visoko ocijenjeni na godišnjim ispitima u glazbenoj školi. Voditelj tečajeva je Aleks Nadišić trenutni predsjednik OKUD-a “Istre” koji je ujedno i nastavnik gitare.

 


 

 

 
Novosti:
28. Ljetna akademija harmonike
Raspored 47. Međ. susret harmonikaša 2024.
Nova stranica Susreta harmonikaša
47. Međ. susret harmonikaša 2024.
Upisi 2023./2024.
Korisni linkovi:
Grad Pula
Istarska županija
Turistička zajednica Pule
Ministarstvo kulture RH
Harmonikaški centar
Confédération Mondiale de l'Accordéon (CMA)
 
 
© OKUD ISTRA • Stankovićeva 4, Pula 52100 , P.O. BOX 99 • Croatia • Tel / Fax: +385 52 543 596 • E - mail