Home
O nama
Kontakt
Povijest
Uprava
Orkestar Čvrčak
Stanko Mihovilić-osnivač harmonikaške sekcije
Tečajevi
Ljetna akademija harmonike
Orkestar S. Mihovilić
7. PULA Guitar Fest 2019.
MEĐUNARODNI SUSRET HARMONIKAŠA
Galerija
 
Stanko Mihovilić-osnivač harmonikaške sekcije
 

Stanko Mihovilić Mihovilić Stanko (Šanto), Lovran, 1.05.1920. – Pula, 4.06.1983. Već od rane mladosti učio je svirati klarinet i harmoniku kod privatnih učitelja u Opatiji i Rijeci.Početkom 1947. članom je Vojnoga orkestra pomorske sjeverne komande Jadrana u Puli, i to najprije kao klarinetist i harmonikaš zatim voditelj manjih ansambala pri tadašnjem Domu JNA u Puli. Djeluje u orkestru Istarskoga narodnoga kazališta u Puli od 1953.–59. godine.

Dolaskom Stanka Mihovilića 1959. godine u OKUD „Istra“ započinje s radom i sekcija harmonikaša. Mihovilić je kroz OKUD promovirao harmoniku kao klasičan instrument a koju su dotad smatrali narodnim instrumentom. Bio je dugogodišnji dirigent harmonikaškog orkestra koji je pored odgojnog, kulturnog i obrazovnog rada i aranžmana kao i priređivanja  za harmonikaški orkestar najviše je zaslužan za afirmaciju harmonike kao ravnopravnog instrumenta sa svim drugim glazbenim instrumentima. Svojim djelovanjem između drugih doprinio je da se u Puli osnuje studij harmonike, jedini u Hrvatskoj.
Zahvaljujući stručnom upornošću i radu, zaljubljenika u harmoniku sekcija harmonikaša postaje poznati i priznati brend kultuno - umjetničkog društva „Istra“, koji se nastavlja do dan danas .
Za velike stvaralačke rezultate, uspjehe u muziciranju harmonikom kao i pedagoškim radom sa mladim naraštajima Stanku Mihoviliću su u znak zahvalnosti uz domaća i svjetska priznanja (Paolo Soprani, Begnamino Gigli, Farfisai dr.) dodijeljena i Nagrada grada Pule 1969. godine.
 
Napisao je mnoge priručnike i aranžmane za harmoniku (J. Gotovac, Simfonijsko kolo; B. Smetana, Vltava; S. Zlatić, Istarski ples i dr.), pridonio harmonikaškoj literaturi i širenju kulture sviranja na tom glazbalu. Bio je dugogodišnji voditelj i dirigent harmonikaškog orkestra OKUD „ISTRA“ do njegove smrti 1983. Nakon njegove smrti harmonikaški orkestar ponosno nosi njegovo ime i tijekom godina njeguje tradiciju kojom se nastavlja visoki doseg orkestralnog harmonikaškog muziciranja.
 
U omladinskom kulturno-umjetničkom društvu „Istra“ bio je nastavnik i glazbeni voditelj, a od 1971.–77. ravnatelj Osnovne glazbene škole u toj ustanovi. Stanko Mihovilić bio je jedan od pokretača i dugogodišnji aktivista i organizator Međunarodnih susreta harmonikaša za soliste, komorne sastave i orkestre.
 
 Novosti:
28. Ljetna akademija harmonike
Raspored 47. Međ. susret harmonikaša 2024.
Nova stranica Susreta harmonikaša
47. Međ. susret harmonikaša 2024.
Upisi 2023./2024.
Korisni linkovi:
Grad Pula
Istarska županija
Turistička zajednica Pule
Ministarstvo kulture RH
Harmonikaški centar
Confédération Mondiale de l'Accordéon (CMA)
 
 
© OKUD ISTRA • Stankovićeva 4, Pula 52100 , P.O. BOX 99 • Croatia • Tel / Fax: +385 52 543 596 • E - mail